3 bekende psychologische problemen bij afvallen

Afvallen is 100 keer makkelijker wanneer je er mentaal op bent voorbereid. Dit klinkt misschien een beetje overduidelijk, maar in mijn ervaring stoppen de meeste mensen met afvallen niet omdat ze honger hebben of omdat ze moeite hebben met de diëten, maar vanwege psychologische redenen. Ze raken verveeld of ontevreden met het niveau van hun gewichtsverlies, of ze voelen zich te ontmoedigd om verder te gaan. En dan, in een poging hun mislukking uit te leggen, geven vele van hen de schuld aan hun dieetplan, hun thuissituatie of hun genetisch onvermogen om af te vallen. Dit proces herhaalt zichzelf meerdere malen met als uitkomst dat sommige mensen jaren lang onsuccesvol zijn in hun poging tot afvallen. Hier worden er 3 bekende psychologische problemen bij afvallen beschreven samen met een aantal tips om deze te boven te komen.

Probleem 1: De voordelen van afvallen niet kennen

Of we nu 5 of 50 kilo willen afvallen, we moeten onze eetgewoonten veranderen en wellicht ook andere onderdelen van onze levensstijl. Het maken van deze veranderingen kunnen de eerste dag of week van het afslankproces niet al te moeilijk lijken, omdat onze initiële enthousiasme ons voldoende motiveert. Maar, meestal na 2-3 weken, zal ons “nieuwe’ eetpatroon in de weg staan van onze normale levensstijl en, tenzij we erop voorbereid zijn, zal het ons verlangen naar het voortzetten van het dieet doen vervagen. In plaats van het zien van ons dieet als een paspoort naar een beter gewicht en lichaam, zien we het als een obstakel en last. Het verandert in iets dat we doen omdat het “moet” in plaats van iets dat we “willen” doen. Dit is het eerste grote emotionele probleem dat we tegenkomen bij afvallen.

Om dit probleem te overwinnen moeten we precies weten waarom we gewicht proberen te verliezen. We moet een duidelijk idee hebben van welke voordelen afvallen met zich mee brengt. Want alleen als we een duidelijk voordeel hebben waar we naar toe kunnen leven zullen we in staat zijn om de verleiding te weerstaan om in je oude “slechte” gewoonten terug te vallen. Algemene voordelen als het hebben van een slanker en lichter lichaam zijn niet sterk genoeg. We hebben een egoïstisch en specifiek voordeel – iets wat we kunnen visualiseren – nodig. Misschien een strandvakantie , een droomoutfit die we op een speciale gelegenheid kunne dragen of een bepaald figuur om mee te pronken met de feestdagen. Wat we ook kiezen, het moet lawaai maken in ons hoofd! Onthoud dat zodra we voelen dat we iets “moeten” doen wordt het onze vijand – zoals belasting betalen of het opruimen van de kelder – en dan vliegt onze motivatie uit het raam. Om blijvend gewichtsverlies te bereiken moeten we het “willen”.

Voor meer inzicht in dePsychologie & Sabotage van Gewichtsverlies, adviseert Gezond Afslanken je het volgende boek:

Laat een reactie achter