Het South Beach Dieet: Gezond afvallen in 3 fasen

South Beach dieet
Het South Beach dieet is een dieetplan ontwikkeld door cardioloog Arthur Agatston en diëtiste Marie Almon als een alternatief op de vetarme dieetaanpak. Alhoewel het begon als een dieet met als doel hart- en vaatziekten te voorkomen bij Dr. Agatston’s eigen patiënten, werd het dieet al gauw populair als een gezonde manier van afvallen.
Het doel van het dieet is om je een levensstijl aan te meten waarin je bouwt op de juiste koolhydraten en vetten. Het leert je het onderscheid te maken tussen “goede” en “slechte” koolhydraten en vetten en toe te passen op je eetgewoonten.

“Goede koolhydraten” vs “slechte koolhydraten”
Volgens Agatston wordt de hongercyclus niet geactiveerd door koolhydraten in het algemeen, maar door koolhydraatrijk voedsel dat het lichaam snel verteerd, resulterend in pieken in de suikerspiegel. Tot dit voedsel behoren geraffineerde suikers en granen, die een groot onderdeel vormen van het typisch Westerse dieet. Het South Beach dieet elimineert de bronnen van koolhydraten en vervangt ze met onverwerkte voedingsmiddelen als groente, bonen en volkoren graan. Koolhydraatbronnen worden als “goed” beschouwt als zee en lage glykemische index hebben.

“Goede vetten” vs “slechte vetten”
Omdat het South Beach dieet ontworpen is door een cardioloog, is het niet verwonderlijk dat het transvetten elimineert en verzadigde vetten afraadt. Alhoewel het voedsel dat rijk is aan deze “slechte vetten’’ niet bijdragen aan de hongercyclus, dragen ze wel bij aan LDL cholesterol en hart- en vaatziekten. Het South Beach dieet vervangt ze met voedsel dat rijk is aan onverzadigde vetten en omega 3 vetzuren, die bijdragen aan het HDL cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het dieet verbiedt vooral het vettige gedeelte van rood vlees en gevogelte en vervangt ze me mager vlees, noten en vette vis.

3 fasen van het South Beach dieet
Agatston verdeelt het South Beach dieet in drie fasen die naarmate ze vorderen steeds vrijer worden:

  • South Beach dieet fase 1:
    Deze fase beslaat de eerste 2 weken van het dieet. Het verwijdert alle suikers, verwerkte koolhydraten, fruit en een aantal hoog-glykemische groente. Het doel is het doorbreken van de hongercyclus en verwacht wordt dat je in deze fase significant gewichtsverlies leidt.
  • South Beach dieet fase 2:
    Fase 2 gaat net zo lang tot dat je streefgewicht is bereikt door. Het herintroduceert de meeste fruitsoorten en groenten en ook sommige volkoren granen.
  • South Beach dieet fase 3:
    Dit is de onderhoudsfase en duurt je hele leven lang. Er is geen specifieke lijst met toegestane en niet toegestane voedingsmiddelen. In plaats hiervan, wordt er van je verwacht dat je de basisprincipes van het dieet begrijpt en dat je volgens deze principes leeft.

Wil je meer weten over het South Beach Dieet? Gezond Afslanken adviseert je het volgend boek:

Laat een reactie achter