Het eiwit dieet en proteïne dieet

Diëten die rijk zijn aan eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) zijn een populaire manier geworden om af te vallen omdat nieuwe onderzoeken aantonen dat eiwitten het hongergevoel beter stillen dan vetten en koolhydraten.


Wat studies uitwijzen

Participanten in een onderzoek verricht in de Verenigde Staten gaven aan dat ze meer bevredigd waren, minder honger hadden en meer gewicht verloren wanneer de hoeveelheid vet afnam naar 20% van de totale calorieën in hun dieet , eiwitten toenamen naar 30% en koolhydraten 50% voor hun rekening namen. De participanten van het onderzoek aten ongeveer 441 calorieën minder per dag toen ze dit eiwitrijke dieet volgden en hun eigen calorie-intake reguleerden.

Een ander onderzoek wees uit dat een eiwitrijk dieet in combinatie met lichaamsbeweging de gewichts- en vetafname bevorderden en zorgden voor beter bloedvet niveau. Onderzoekers beweren dat een eiwitrijk dieet mensen helpt hun eetlust en calorie-intake te controleren.

Diëten die rijker zijn aan eiwitten en armer aan koolhydraten in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging leiden volgens experts tot minder bloedvet en zorgen ervoor dat vet verbrand wordt voor energie zonder afgeleid te worden door een constant hongergevoel.

Onderzoekers begrijpen niet precies hoe proteïnen het hongergevoel kunnen stillen. Ze vermoeden dat het kan komen doordat een eiwitrijk dieet er voor kan zorgen dat de hersenen minder eetlustverwekkende hormonen binnen krijgen.

Hoeveel heb je nodig?
We hebben eiwitten nodig in alle fasen van het leven, voor een variëteit aan lichaamsfuncties. Het is de grootste component van alle cellen, waaronder spieren en botten. Het is nodig voor groei, ontwikkeling en immuniteit om te vechten tegen infecties en het lichaam te beschermen.

Het instituut voor Gezondheid en Diëtiek zegt dat voor normale gezonde volwassen eiwitten tussen de 10% en 35% van de totale hoeveelheid calorieën moet zorgen. Dus bij een dieet van bijvoorbeeld 1800 calorieën kan je 45 gram (10%) tot 218 gram (35%) eiwitten consumeren per dag.

Dit gezegd, kan je ook te veel proteïnen eten? Er zijn geen gevaren die gepaard gaan met een te hoge protenië-intake, tenzij je een nieraandoening hebt.

Om een mogelijk afslankvoordeel te behalen adviseren experts om rond de 120 gram proteïnen per dag te consumeren. Als je jouw eiwitconsumptie wilt verhogen doe het dan langzaam over een tijdsbestek van een week.

Om verzekerd te zijn van je veiligheid informeer dan eerst bij je huisarts voordat je de proteïnen in je dieet met grote hoeveelheden verhoogd.

Beheer je eetlust
In theorie is afvallen erg simpel; eet minder en beweeg meer, maar dit in praktijk brengen kan gecompliceerd zijn. Het vinden van een dieet met de juiste combinatie van voedingsstoffen die je lekker vindt en die passen bij je levensstijl is een individueel proces.

Sommige gaat het beter af met een koolhydraatrijk dieet en ander lijden de hele tijd honger met het zelfde dieet. En natuurlijk, als je de hele tijd honger hebt wordt het eten van minder calorieën een hele uitdaging.

Om je eetlust beter te beheren moet je proberen je dagelijkse calorieën onder te verdelen in kleinere maaltijden en snacks en er zoveel mogelijk vroeg op de dag te nuttigen met het avondeten als laatste maaltijd.

Onderzoek stelt voor om vier tot vijf kleine maaltijden of snacks per dag te eten om je eetlust en gewicht te beheren.
En zolang je binnen de aanbevolen perken blijft kan je proberen om wat extra eiwitten toe te voegen aan je dieet.

De beste eiwitbronnen
Eiwitten zijn belangrijk, maar koolhydraten, vetten zijn dit ook.
Voor eiwitrijke diëten moet je magere en vetarme bronnen eiwitten toevoegen aan al je maaltijden. Je moet een voorraad aan slimme koolhydraten aanleggen die te vinden zijn in fruit, groenten en granen in combinatie met gezonde vetten die te vinden zijn in noten, olijven, oliën vis en avocado.

Niet alle eiwitten zijn gelijk. Zorg ervoor dat je zoekt naar eiwitbronnen die rijk zijn aan voedingstoffen en arm zijn aan vetten en calorieën, zoals mager vlees, bonen, soja en magere melkproducten.

Hieronder staat een lijst met een aantal goede bronnen aan eiwitten:

 • Vlees, vis, kip
 • Ei
 • Melk
 • Magere yoghurt
 • Soja melk
 • Tofu
 • Kaas
 • Kidney bonen
 • Linzen
 • Pinda’s
 • Pinda boter


8 manieren om je eiwitten toe te laten nemen

Als je meer magere eiwitten aan je dieet wilt toevoegen, kan je de volgende 8 tips proberen:

 • Neem yoghurt mee naar de sportschool en nuttig deze na het sporten.
 • Maak je havermoutontbijt met melk in plaats van water.Eet vetvrije mozzarella als snack.
 • Gebruik een hele kop melk bij je ontbijtgranen (cornflakes etc.)
 • Probeer gerookte zalm bij het ontbijt.
 • Neem een hardgekookt ei mee als snack.
 • Eet edamame bonen bij maaltijden en snacks.
 • Eet het filet van vlees.

Wil je meer weten over het Eiwitdieet? Gezond Afslanken adviseert je het volgende boek:

3 reacties op “Het eiwit dieet en proteïne dieet”

 1. M zegt:
  09-07-12 om 11:16

  ik zou graag willen adverteren op deze pagina middels een tekstlink, wat zijn uw jaarlijkse kosten hiervoor?

 2. gezondafslanken zegt:
  21-08-12 om 11:42

  Dag Maurice,

  De kosten hiervoor zijn 150 euro per jaar, mits de site door de keuring van onze experts komen.

  M.v.g,
  Admin

 3. Francie Bussers zegt:
  17-05-13 om 21:49

  Hallo,
  Als je een eiwitdieet start met 4 producten, bijv smorgens een shake, proteine reep, smiddags een eiwitomelet, rond een uur of 3 chocopuffs en savonds 100-150 gr vlees, vis of gevogelte en 150-200 gr groenten.
  Hoeveel calorieën krijg je dan binnen ongeveer ?
  Hoeveel moet je er binnen krijgen??
  Alvast bedankt!
  Mvg
  Francie Bussers

Laat een reactie achter