Afvallen met het Dukan Dieet

Dr. Pierre DukanToen de Franse voedingsdeskundige Dr. Pierre Dukan zijn Dukan dieet 10 jaar geleden introduceerde, schoot het boek naar de top van de Franse verkooplijsten en veroorzaakte het een ware dieetrevolutie. Vandaag de dag is het Dukan dieet een wereldwijde bestseller die mensen helpt om gezond, snel en blijvend af te vallen.

De methode die het Dukan dieet gebruikt om af te vallen en het gewicht te stabiliseren bestaat uit 4 fasen:

 1. Aanvalsfase
 2. Cruisefase
 3. Stabilisatiefase
 4. Volhardingsfase


Dukan dieet fase 1

De korte en zeer krachtige aanvalsfase met onmiddellijk resultaat. Tijdens deze fase van het dieet kun je kiezen uit 72 eiwitrijke voedingsmiddelen.
De eiwitten zul je veelal halen uit mager vlees, zoals mager rundvlees, kip, kalkoen en vis. Maar je kunt ook kiezen voor zuivelproducten, zoals magere yoghurt, cottage kaas, etc. Of voor vegetarische opties, zoals eieren, tofu en seitan.

Deze fase duurt 2 tot 7 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid kilo die je wilt afvallen. Het doel van de aanvalsfase is om je metabolisme op gang te krijgen en een boost te geven. Gemiddeld val je 3 kilo af in de eerste fase


Dukan dieet fase 2

Dit is de fase die je zonder onderbreking naar je streefgewicht leidt. Tijdens de cruisefase krijg je te maken met een dieet van eiwitten plus 1 van de 28 toegestane groenten.
De ene dag zul je alleen eiwitten eten en de andere zul je alleen eiwitten en groenten eten. eiwitten en groenten eet. Maar welke groenten mag je eten? Een lastige vraag, want veel dingen die we als “groente” beschouwen bevatten eigenlijk een hoop koolhydraten. Producten als wortels, erwten, maïs en aardappelen zijn niet toegestaan. Maar groen mag wel. Dit is alles wat je in een salade zou vinden: Sla, spinazie, broccoli, komkommer, tomaat, paprika, paddenstoelen en ui. Maar ook bijvoorbeeld sperziebonen, bloemkool, asperges of selderij.

Je blijft in de cruisefase tot dat je jouw streefgewicht hebt gehaald. Gemiddeld zul je een kilo per week afvallen.


Dukan dieet fase 3

De stabilisatiefase duurt 10 dagen per afgeslankte kilo. Tijdens deze fase keer je terug naar een evenwichtig voedingspatroon. Je wordt begeleid in je vrijheid om zo je nieuwe, nog kwetsbare gewicht te beschermen en ervoor te zorgen dat de verloren kilos er ook afblijven.

Tijdens deze fase komen voedingsmiddelen als fruit en (volkoren) brood terug. Ook worden er geleidelijk 2 feestmaaltijden per week geïntroduceerd waar alles wat je lekker vindt weer is toegestaan.


Dukan dieet fase 4

Dit is de volhardingsfase, de fase waar in de definitieve stabilisatie plaatsvindt. Je moet je tijdens deze fase houden aan 3 maatregelen die niet onderhandelbaar zijn. Je houdt een eiwitdag per week, blijft haverzemelen eten en doet meer aan lichaamsbeweging.

De volhardingsfase is de makkelijkste, maar ook de belangrijkste fase van het Dukan dieet. Bij 95% van de mensen die een dieet volgen, komt na het dieet het gewicht weer terug.

 

Wil je meer weten over het Dukan dieet? Gezond Afslanken adviseert je de volgende boeken:

Het Dukan Dieet Boek

6 reacties op “Afvallen met het Dukan Dieet”

 1. Martine zegt:
  29-02-12 om 14:35

  Van vrienden die wilden afvallen over het dukan dieet gehoord en die zeiden dat het echt werkt. Zit nu in de 2de fase en het gaat lekker. Als voormalig (succesvol) atkins volger heb ik ervaring met dit soort diëten en ik kan zeggen dat het pluspunt van dit dieet is dat je veel meer eten mag. Op naar de volgende kilos!

 2. Señor Paul zegt:
  29-02-12 om 16:18

  Dit dieet gaat vooral over het herprogrammeren van je eetgewoontes. In tegenstelling tot vele andere dieten, richt het dukan dieet zich ook op de fase nadat je bent afgevallen. Dit zorgt er voor dat de kilo’s eraf blijven en niet meer terugkomen.
  Groet, Paul.

 3. Judith zegt:
  18-08-12 om 18:11

  Ben net klaar met de aanvalsfase. Het is prima vol te houden, geheel geen klachten. Nu wel heerlijk om weer groenten te eten

 4. Mariska zegt:
  18-10-12 om 11:25

  ik wil graag er mee beginnen, maar heb geen idee hoe, wat mag je op welke tijdstip nou eten, bij ontbij bijvoorbeeld. kan iemand dat vertelle, svp,

 5. Tiny zegt:
  27-12-12 om 19:34

  Mijn man is aan de derde fase begonnen en is 14 kilo afgevallen. Een mooi resultaat vinden wij. Het enigste wat erg vervelend is, hij heeft veel pijn in de rug en buikspieren en problemen met zijn ontlasting veel buikkrappen en veel moeite met zijn stoelegang. Zijn er afvallers die hier ook last van hebben?

  Wie gebruikt stevia en heeft iemand vergelijking van hoeveelheden. In de boeken van Dukan wordt geen stevia gebruikt. B.v. 6el Splenda is … el Stevia of vergelijkingen met andere zoetstoffen. Dat de hoeveelheden niet in grammen zijn vinden wij ook jammer dit zou veel duidelijker zijn.

  Groetjes Tiny

 6. susan zegt:
  03-01-13 om 19:33

  Ben weer begonnen vorig jaar 15 kilo afgevallen super dieet….
  Heb alleen nu al 2dagen erge hoofdpijn

Laat een reactie achter