Ik wil afvallen. Waar begin ik?

Als je besloten hebt dat je moet afvallen, of het nu om esthetische of gezondheidsredenen is, is het vaak moeilijk om te bepalen waar je begint. Er zijn zoveel verschillende technieken, methoden en diëten om af te vallen dat het bijna onmogelijk is om een geïnformeerde beslissing te maken. Gelukkig komt afvallen neer op een aantal basisregels en deze zijn een goed startpunt. Dit artikel zal de belangrijkste basisregels met je door nemen; het verminderen van je calorie-inname en meer doen aan lichaamsbeweging.

Alhoewel het niet trendy is om te zeggen dat afvallen draait om het verminderen van de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt, is het eigenlijk wel waar het allemaal om gaat. Om deze reden moet je wanneer je begint met afvallen uitrekenen hoeveel calorieën je op een dag consumeert. Het kan choquerend zijn om er achter te komen hoeveel je eet, daarom is het handig om alles dat je gedurende een bepaalde periode eet te noteren. Wanneer je een inzicht over je eetgedrag hebt kan je vervolgens proberen je gemiddelde calorie-inname te verminderen.

Dit is belangrijk want veel mensen denken dat ze een crashdieet moeten volgen om gewicht te verliezen. Gelukkig is dit niet waar en kan zo minmogelijk eten zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid en vermindert het je kansen om op lange termijn af te vallen. Bijvoorbeeld, als je plots stopt met eten kan je wel gewicht verliezen maar je metabolisme zal ook verminderen. Dit houdt in dat als je weer gewoon gaat eten je veel sneller zult aankomen. Bovendien is het erg moeilijk om een crashdieet langere tijd vol te houden.

Lichaamsbeweging is het andere stukje van de afslankpuzzel. Als je nooit erg geïnteresseerd bent geweest sport dan kan meer doen aan lichaamsbeweging lijken op een vreselijke taak. Je zult misschien denken dat erbij de lokale sportschool alleen maar slanke en fitte mensen sporten en schaamt je wellicht wel om er zelf heen te gaan. Maar de waarheid is dat als je wilt afvallen je zoveel mogelijk aan lichaamsbeweging moet doen. Sommige deskundigen beweren dat je 250 minuten per week aan cardiovasculaire oefeningen moet doen om gewicht te verliezen, en dit is meer dan veel mensen in een maand doen.

Het is belangrijk dat je weet dat je dit doel niet meteen hoeft te halen. Begin met het stellen van kleinere doelen en werk toe naar 250 minuten per week. Dit zal ook je zelfvertrouwen doen toenemen, want je ziet je zelf fitter worden. Als je niet houdt van de sportschool overweeg dan om te gaan zwemmen, dansen of een sport te beoefenen. Joggen is ook goed voor afvallen, maar wees voorzichtig met het meteen opvoeren van de afstanden die je aflegt.

Hopelijk geeft dit artikel je een aantal ideeën gegeven om te beginnen met afvallen. Het is belangrijk dat je een plan bedenkt, voor zowel dieet als lichaamsbeweging, en dat jij je aan dit plan gedurende langere tijd houdt. De meest voorkomende fout die mensen maken wanneer ze proberen af te vallen is het niet creëren van een gebalanceerd dieet, wat betekent dat het moeilijk is om consistent te blijven. Het jojo-effect (wanneer je afvalt, aankomt en weer afvalt) werkt niet alleen frustrerend, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid en moet dus vermeden worden.

Samengevat, om te beginnen met afvallen moet je dagelijkse calorie-inname in kaart worden gebracht en vervolgens besloten worden hoe je het met 20% kunt laten afnemen. Vervolgens moet je meer aan lichaamsbeweging doen op een leuke en duurzame manier.

Wil je meer weten of de beginselen van afvallen, dit E-book is echt een aanrader! Afvallen E-Book

Één reactie op “Ik wil afvallen. Waar begin ik?”

  1. seda zegt:
    26-11-12 om 12:44

    ik ben 14 jaar oud en ik weeg iets in de 63/64 en ik ben 1.60 lang hoe moet ik afvallen ik zit op fitness ik doe 2/3 per week fitness ik ga er met de fiets naar toe ik ben al 7 maanden bezig en ik kan telkens niet afvallen, als mensen mij zien denken ze dat ik beestal iets in de 17/18 jaar ben omdat ik er ouder uitlijk maar dat vin ik niet leuk ik heb alles geprobeerd om aftevallen ik lekt op wat ik eet maar soms ook niet kunt u mij alsjeblieft helpen ?

Laat een reactie achter