9 tips voor gezond eten

gezond etenGezond eten gaat niet over strenge diëten, onrealistisch dun blijven of jezelf het eten misgunnen waar je zo van houdt. Het gaat over je lekker voelen, meer energie hebben en jezelf zo gezond mogelijk houden. Dit is allemaal mogelijk door de basis van voeding te leren en het op een manier toe te passen die voor je werkt.

Gezond eten begint met het leren van “slim eten”, het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het eet. Je voedselkeuzes verkleinen de kans op ziektes als hart- en vaatziektes en kanker en diabetes, en het beschermt ook tegen depressie. Bovendien zal het aanleren van gezonde eetgewoonten je meer energie geven, je geheugen verscherpen en je stemmingen stabiliseren. Je kunt het bereik van je gezonde voedselkeuzes uitbreiden door de volgende 9 tips voor gezond eten door te nemen.

Gezond eten tip 1: Zorg dat je slaagt

Voor het behalen van succes moet je het plannen van een gezond dieet in kleine stappen zien in plaats van één grote drastische verandering. Als je de veranderingen rustig en gestaag benadert, zul je sneller dan je denkt een gezond dieet hebben.

  • Vereenvoudig. In plaats van overbezorgd te zijn met calorieën tellen of de grote van porties te meten, is het beter om je dieet te zien in termen van kleur, variatie en versheid. Op deze manier is het makkelijker om gezonde keuzes te maken. Richt je op het vinden van voedsel dat je lekker vindt en eenvoudige recepten die een aantal verse ingrediënten bevatten. Beetje bij beetje zal je dieet gezonder en lekkerder worden.
  •   Begin langzaam en pas je eetgewoonten met de tijd aan. Je dieet in één dag gezond maken is niet realistisch noch slim. Alles in één keer veranderen leidt vaak tot smokkelen of zelfs opgave van je nieuwe eetplan. Neem kleine stappen, voeg een salade per dag toe aan je dieet of vervang bij het koken boter met olijfolie. Naarmate je kleine veranderingen veranderen in gewoonten, kun je steeds meer gezonde keuzes toevoegen aan je dieet.
  • Elke verandering die je maakt om je dieet te verbeteren is belangrijk. Je hoeft niet perfect te zijn en je hoeft niet volledige voedselgroepen te schrappen voor een gezond dieet. Het doel op lange termijn is je goed voelen, meer energie hebben en de kans op ziekte verkleinen. Laat een misstap je niet ontmoedigen, elke gezond eten keuze is telt.

Zie water en lichaamsbeweging als voedselgroepen in je dieet.

  • Water. Water helpt ons het afval uit ons lichaam weg te spoelen, maar toch zijn er veel mensen die gedehydrateerd door het leven gaan. Dit leidt tot moeheid, energie tekort en hoofdpijn. Vaak wordt dorst verwart met honger, dus goed drinken zal zorgen voor gezondere etenskeuzes.
  • Lichaamsbeweging. Vind een activiteit die je leuk vindt om te doen en voeg die toe aan je dag, net zoals je salade, bessen of zalm zou toevoegen aan je dieet. De voordelen van lichaamsbeweging zijn er vele en kunnen je zelfs motiveren gezonder eetgewoonten te ontwikkelen.

Laat een reactie achter