9 tips voor gezond eten

Gezond eten tip 9: Beperk suiker en zout

gezond eten
Als het je lukt een dieet te plannen met vezelrijk fruit groente, granen, goede proteïne en goede vetten, zul je merken dat je vanzelf mindert met het eten van dingen die in de weg staan van een gezond dieet; suiker en zout.

Suiker
Suiker veroorzaakt ups en downs in energie en kan bijdragen aan gezondheid- en gewichtsproblemen. Jammer genoeg is het minderen met snoep, cake en toetjes alleen maar een deel van de oplossing. Vaak ben je niet bewust van de hoeveelheid suiker die per dag eet. Grote hoeveelheden suiker zitten verstopt in voedsel als brood, bliksoep en blikgroenten, pastasaus, margarine, diepvriesmaaltijden, fast food, soja saus en ketchup. Hier een aantal tips:

  • Vermijd suiker dranken. Een blikje frisdrank bevat 10 theelepels aan suiker, meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Probeer bronwater met citroen of een scheutje vruchtensap te drinken.
  • Eet natuurlijk gezoet eten,zoals fruit, pepers of natuurlijk pindakaas.


Zout

De meeste van ons eten te veel zout in ons dieet. Het eten van te veel zout leidt tot een hoge bloeddruk en kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Probeer je natrium inname te beperken tot 1500 tot 2300 mg per dag, gelijk aan één theelepel zout.

  • Vermijd verwerkte of voorverpakt eten. Verwerkt eten als bliksoep of diepvriesmaaltijden bevatten verstopte natrium die de aanbevolen hoeveelheid overschrijden.
  • Wees voorzichtig wanneer je uit eten gaat. De meeste restaurants en fast food ketens gebruiken veel zout.
  • Kies voor verse of bevroren groente in plaats van geblikte groente.
  • Minder met zoute snack, zoals chips en nootjes.
  • Minder beetje bij beetje met zout in je dieet, zodat je smaak er aan kan wennen.

 

Laat een reactie achter