9 tips voor gezond eten

Gezond eten tip 7: Zet proteïne in perspectief

Proteïne of eiwitten geven ons de energie die we nodig hebben. Proteïne in voedsel wordt onderverdeeld in 20 aminozuren die de bouwstenen van het lichaam zijn voor groei en energie en zijn essentieel voor het behoud van cellen, weefsel en organen. Een gebrek aan proteïne vertraagt de groei, verkleint de spiermassa, verlaagt het afweersysteem en verzwakt het hart en ademhalingssysteem. Proteïne zijn voornamelijk belangrijk voor kinderen, wiens lichamen dagelijks groeien en veranderen.
gezond eten
Een aantal richtlijnen voor het toevoegen van proteïne aan je gezonde dieet

Probeer verschillende soorten proteïne. Of je nu vegetariër bent of niet, het proberen van verschillende proteïnebronnen, zoals bonen, noten, erwten, tofoe en sojaproducten, helpt bij scheppen van nieuwe opties voor gezonde maaltijden.

  • Bonen: Zwarte bonen, witte bonen, kikkererwten en linzen zijn goede opties.
  • Noten: Amandelen, walnoten, pistachenoten en pecannoten zijn goede keuzes.
  • Sojaproducten: Probeer tofoe, sojamelk, tempeh en vegetarische burgers voor de verandering.
  • Vermijd gezouten en gezoete noten en herbakken bonen.

Verklein je porties proteïne, Veel mensen in het Westen eten te veel proteïne. Zorg ervoor dat proteïne niet het middelpunt van je maaltijd zijn. Schep even veel proteïne, granen en groente op.

Let op de kwaliteit van proteïnebronnen, zoals verse vis, kip of kalkoen, tofoe, eieren, bonen of noten. Wanneer je vlees, kip of kalkoen eet, koop dan vlees dat vrij is van hormonen en antibiotica.

Laat een reactie achter