9 tips voor gezond eten

Gezond eten tip 4: Eet kleurrijke groente en fruit

Groente en fruit zijn de basis van een gezond dieet. Ze bevatten weinig calorieën en zijn voedzaam, wat betekent dat ze vol zitten met vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezel.
Probeer elke dag een regenboog aan groente en fruit te eten bij iedere maaltijd, hoe feller hoe beter. Kleurrijke, diep gekleurde groente en fruit bevatten een hogere concentratie aan vitaminen, mineralen en antioxidanten – en verschillende kleuren hebben verschillende voordelen, dus varieer. Streef naar een minimum van 5 porties per dag.

Een aantal goede keuzes zijn:

  • Groen. Ga verder dan licht en donkere groene sla. Boerenkool, broccoli en Chinese kool zijn een aantal opties – allemaal boordevol magnesium, ijzer, kalium, zink en vitaminen A, C, E en K.
  • Zoete groente. Natuurlijke zoete groente – zoals maïs, wortels, bieten, zoete aardappelen, pompoen en ui – voegen een gezonde zoetheid toe aan je maaltijden en verminderen je trek naar ander zoetigheden.
  • Fruit. Fruit is een lekkere manier om vezel, vitaminen en antioxidanten binnen te krijgen. Bessen zijn goed tegen kanker, appels voorzien in vezel, sinaasappels en mango’s zorgen voor vitamine C, etc.

Het belang van vitaminen krijgen uit eten – niet pillen
De antioxidanten en andere voedingsstoffen in groente en fruit helpen te beschermen tegen bepaalde types kanker en andere ziektes. En terwijl reclames voor supplementen in pil of poedervorm beloven de zelfde voedingsvoordelen te hebben als groente en fruit, wijst onderzoek uit dat het niet het zelfde is.
Een dagelijks dieet van voedingssupplementen zal niet het zelfde impact hebben als goed eten. Dat komt omdat de voordelen van groente en fruit niet komen uit een enkele vitamine of geïsoleerde antioxidant.
De voordelen van groente en fruit komen uit verscheidene vitaminen, mineralen en fytochemicaliën die samenwerken. Die kunnen los van elkaar opgeteld worden en in een pilvorm worden gegoten.

Laat een reactie achter