3 bekende psychologische problemen bij afvallen

Probleem 3: Je dieet als een race zien

Een ander veelvoorkomend probleem betreft de snelheid van het gewichtsverlies. Vele dieetvolgers verwachten dat ze snel afvallen en zijn psychologisch onvoorbereid wanneer het lichaam hier niet aan meewerkt. Als er een week voorbij gaat waarin ze niet zijn afgevallen raken ze ontmoedigd en verliezen ze interesse. Helaas, of je het leuk vindt of niet, is het menselijk lichaam ontworpen voor overleving en niet voor uiterlijke verschijning. Hierdoor is het lichaam niet geïnteresseerd in het verliezen van lichaamsvet, welke hij ziet als een bron van energie gedurende tijden van honger. Met als resultaat dat de maximale hoeveelheid vet dat we kunnen verliezen in een week ongeveer 1,5 kilo is en voor mensen met minder dan 15 kilo overgewicht maar een halve 0.5 kilo. Alles boven deze hoeveelheid is waarschijnlijk een combinatie van water en spiermassa.

Om jouw ongeduld tegen te gaan en een consistent gewichtsverlies te behouden moet je afvallen niet zien als een race. In plaats hiervan moet je het zien als een reis. Dit vermindert de druk en geeft je meer ruimte om aan je nieuwe eetgewoonten te wennen. Probeer ook niet elke dag op de weegschaal van je badkamer te springen , beperk dit tot 1 keer per week. Je gewicht vaker wegen moedigt een korte termijn instelling alleen maar aan en zal je niet helpen je doel te bereiken.

Ik weet dat een “gestaag” gewichtsverlies niet heel aantrekkelijk klinkt, maar in mijn ervaring geldt; des te langzamer het gewichtsverlies des te langer het eraf blijft. Bovendien, zoals hierboven beschreven staat, als je meer dan 1,5 kilo per week afvalt zal het geen vet zijn maar water of spiermassa. En terwijl het verliezen van water slechts tijdelijk is – en dus nutteloos – zal het verliezen van spiermassa je metabolisme vertragen en de kans op weer aankomen in de toekomst vergroten.

Dus wanneer je jouw volgende dieetreis begint, onthoudt dan: er is geen haast. Stel je zelf een realistisch doel en wees geduldig. Bijvoorbeeld, als je 100 kilo weegt en je doel is 75 kilo wegen, geef je zelf dan 6 maanden de tijd om het te bereiken. En als het iets langer duurt, wat dan nog? Ik bedoel, wat verlies je ermee?

Deze 3 psychologische problemen zijn verantwoordelijk voor een hoop dieetmislukkingen. Het beheersen ervan zal je kansen op afvallen vergroten. Dus wanneer je met al je gebruikelijke enthousiasme weer een “nieuw” dieet start, neem dan even de tijd om deze punten door te nemen en zie hoe de kilo’s ervan afvliegen.

Voor meer inzicht in de Psychologie & Sabotage van Gewichtsverlies, adviseert Gezond Afslanken je het volgende boek:

Laat een reactie achter