3 bekende psychologische problemen bij afvallen

Probleem 2: Proberen perfect te zijn

Gedurende mijn 24 jaar als afslankconsultant en voedingsdeskundige, heb ik meer dan 10.000 dieetvolgers persoonlijk ontmoet en via het internet met wel 100.000 dieetvolgers gecommuniceerd. En, tot dus ver, nog niet één succesvolle dieetvolger ontmoet die perfect was. Het tegendeel was zelfs waar, de meeste van mijn succesvolle cliënten maakten juist een hoop fouten. Ze hadden slechte dagen, weken en zelfs maanden, gedurende welke ze compleet ontspoorden. Maar dit alles weerhield hen niet van het uiteindelijk behalen van succes. Waarom niet? Omdat zij van hun fouten leerden. En laten we niet vergeten dat het meeste van onze zelfkennis voortkomt uit de fouten die we maken, niet de successen die we boeken.

Jammer genoeg proberen veel dieetvolgers perfect te zijn. Dit heeft als resultaat dat wanneer het fout gaat – en dat gaat het ook een keer -, ze het onmogelijk vinden om hun falen te tolereren en worden vervolgens overrompeld door schuldgevoelens. Dus ondanks dat het een triviaal foutje kan zijn (weekendje schransen), breken ze in stukken. Want zoals meestal het geval is, is het schuldgevoel dat de werkelijke schade toebrengt en niet het weekendje schransen.

De les hier is. Wanneer je op dieet bent moet je geen tijd verspillen aan perfect te zijn. Het leidt alleen maar tot meer schuld en falen. In plaats daarvan moet je accepteren dat je fouten zult maken en je niet door ze laten afleiden wanneer ze gebeuren. Zie je fouten als leerervaringen. Bijvoorbeeld, als je te veel alcohol drinkt wanneer je uit eten gaat en hierdoor vervolgens veel te veel eet, word dan niet de volgende dag depressief wakker. Probeer leer uit de ervaringen te trekken en waardeer het feit dat je een belangrijke ontdekking hebt gedaan: te veel alcohol maakt afvallen moeilijker. Door zo te reageren zal je schuldgevoel ontwijken en wordt het eenvoudiger om terug te gaan naar het dieet.

Voor meer inzicht in de Psychologie & Sabotage van Gewichtsverlies, adviseert Gezond Afslanken je het volgende boek:

Één reactie op “3 bekende psychologische problemen bij afvallen”

  1. mignonnie zegt:
    27-09-13 om 19:07

    Ik denk dat ik perfect te noemen ben volgens innerlijk omdat ik besef wie ik BEN, waar u perfect noemt wat anderen perfect vinden, die denken dat perfect is als zij afvallen zoals hoort volgens anderen, waar ik afviel zonder dat het mocht, omdat ik 33 kilo lichter ben!

Laat een reactie achter