Het Dukan Dieet: Afvallen in 4 fasen

Toen de Franse voedingsdeskundige Dr. Pierre Dukan zijn Dukan dieet 10 jaar geleden introduceerde, schoot het boek naar de top van de Franse verkooplijsten en veroorzaakte het een ware dieetrevolutie. Vandaag de dag is het Dukan dieet een wereldwijde bestseller die mensen helpt om gezond, snel en blijvend af te vallen.

De methode die het Dukan dieet gebruikt om af te vallen en het gewicht te stabiliseren bestaat uit 4 fasen:Het Dukan Dieet Boek

  1. Aanvalsfase
  2. Cruisefase
  3. Stabilisatiefase
  4. Volhardingsfase


Dukan dieet fase 1

De korte en zeer krachtige aanvalsfase met onmiddellijk resultaat. Tijdens deze fase van het dieet kun je kiezen uit 72 eiwitrijke voedingsmiddelen.
De eiwitten zul je veelal halen uit mager vlees, zoals mager rundvlees, kip, kalkoen en vis. Maar je kunt ook kiezen voor zuivelproducten, zoals magere yoghurt, cottage kaas, etc. Of voor vegetarische opties, zoals eieren, tofu en seitan.

Deze fase duurt 2 tot 7 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid kilo die je wilt afvallen. Het doel van de aanvalsfase is om je metabolisme op gang te krijgen en een boost te geven. Gemiddeld val je 3 kilo af in de eerste fase


Dukan dieet fase 2

Dit is de fase die je zonder onderbreking naar je streefgewicht leidt. Tijdens de cruisefase krijg je te maken met een dieet van eiwitten plus 1 van de 28 toegestane groenten.
De ene dag zul je alleen eiwitten eten en de andere zul je alleen eiwitten en groenten eten. eiwitten en groenten eet. Maar welke groenten mag je eten? Een lastige vraag, want veel dingen die we als “groente” beschouwen bevatten eigenlijk een hoop koolhydraten. Producten als wortels, erwten, maïs en aardappelen zijn niet toegestaan. Maar groen mag wel. Dit is alles wat je in een salade zou vinden: Sla, spinazie, broccoli, komkommer, tomaat, paprika, paddenstoelen en ui. Maar ook bijvoorbeeld sperziebonen, bloemkool, asperges of selderij.

Je blijft in de cruisefase tot dat je jouw streefgewicht hebt gehaald. Gemiddeld zul je een kilo per week afvallen.


Dukan dieet fase 3

De stabilisatiefase duurt 10 dagen per afgeslankte kilo. Tijdens deze fase keer je terug naar een evenwichtig voedingspatroon. Je wordt begeleid in je vrijheid om zo je nieuwe, nog kwetsbare gewicht te beschermen en ervoor te zorgen dat de verloren kilos er ook afblijven.

Tijdens deze fase komen voedingsmiddelen als fruit en (volkoren) brood terug. Ook worden er geleidelijk 2 feestmaaltijden per week geïntroduceerd waar alles wat je lekker vindt weer is toegestaan.


Dukan dieet fase 4

Dit is de volhardingsfase, de fase waar in de definitieve stabilisatie plaatsvindt. Je moet je tijdens deze fase houden aan 3 maatregelen die niet onderhandelbaar zijn. Je houdt een eiwitdag per week, blijft haverzemelen eten en doet meer aan lichaamsbeweging.

De volhardingsfase is de makkelijkste, maar ook de belangrijkste fase van het Dukan dieet. Bij 95% van de mensen die een dieet volgen, komt na het dieet het gewicht weer terug.

Volgende boeken gaan wat dieper door op Het Dukan Dieet Boek

Laat een reactie achter